22 Ocak 2013 Salı

ASİ Fasıl


Fasılları kim sevmez. Neşeli, coşturan sazlar eşliğinde, kalabalık bir koronun inceli kalınlı, tiz gür sesleriyle, Rumeli türküsünden  İstanbul havalarına kadar okuyan o renk renk  topyekün seslerin  tek bir sese dönüşümünü kim sevmez? O cümbüşü, o çoklu seslerin, çoklu müzik aletlerinin bir arada bir olmuşluğunu kim sevmez.

Fasıllar sadece müzik alanında bir koronun oluşturmasıyla olmazmış. Başka başka fasıllar da varmış. Biz o faslı 71 hafta dinledik; hem de izledik.

Bir koro ki her ses vardı. Sesin her rengi vardı. Rüzgarın sesinden, daldaki yaprağın kıpırdayışından, Asi Nehri şırıltısından, at nalı yankısından çıkan seslerden bir fasıl dinledik.  Her biri yelkenlerini başka rüzgarla dolmuş yelkenliler gibi nehir sularından tuzlu deniz sularına ağır ağır açılmakta olan  kız kardeşlerin koca çiftliği dolduran seslerinden oluşan koroydu faslımız.

Tavuk ötüşü de vardı bu fasıl da, horoz ötüşü de. Ördek vak vakı da.Bir çiftlikte  fasıl başka nasıl olabilir ki zaten.

Faslın en sevilen dizeleriydi içten ve derinlerden kopup gelen bir “Demir” diye sesleniş. ASİ Nehri gibi şırıltılı. ASİ suları gibi çırpıntılı.

Renkli de bir fasıldı üstelik. Yeşilin tonlarına bulanmış bir fasıldı. Tarla yeşili, ceviz ağacı yaprağı yeşili, Asi Nehri yeşili, yosun yeşili. Başka yeşiller de vardı. Gözlerde gezen.

Domateslerin kırmızısındandı kırmızılar. Akdeniz’in mavisindendi maviler. Bulutun beyazı, pamuk beyazıydı. Sarılar, başaklardan ödünç. Kara, yağız atların rengiydi. Papatya beyazı boyamıştı kırları ak ak. Yeşil çimlerin üzerinde uzanılan elbiseler bile allı morlu çiçekliydi hercaisinden. Rengin envaisi, çiçeğin burcusu, suyun şelaleden döküleni, nehirde ters akanı, denizde köpük köpük dalga olanıyla ruha dokundu faslımız. Si mi diye başlıyordu notalar yanılmıyorsan.

Çalgılar sustu 71 fasıl sonrasında. Koro sustu. Ama susmadı içte çalıp söyleyen o fasıl. Fasıllar kuruluyor hala yüreklerde; o dinlenmiş, ezberlenmiş çiftlik havasından çalan söyleyen. ASİ adında.

Acemi Demirci, 22.01.2013, 14:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder