23 Mayıs 2014 Cuma

Ters akan bir Akdeniz esintisi

Bir ters esinti, ters akan nehir gibi. Tatlı ve sıcak. Yalayıp geçer. Ama kasırga gücünde etkiyle.

Bir basit öykü sadece. Ne saraylarda ne metropollerde görülen. Bir çiftlikte yaşanır. Bazen zengin dedenin konağında. Yollar, tozlu toprak yolları. O yolları çiğneyen ayaklar, çamurlu çizmeler giymiş ayaklar. Ya da aslen  avukat fakat gönlü çiftçi deri çizmeli babanın ayaklarıdır.


 Bir yalın masal…Peri kızsız, sihirli sopasız. Bir taşralı çiftçi kız üzerine. Tarla tapanda geçer masal. Toz, toprak, ekin, koyun sürüleri içinde. Şato filan yok bu masalda. Bolca çiftlik, tarla, ekin. Bazen de kuraklık.

Bir aile. Kimselere benzemez. Akılları fikirleri toprakta. Hasatta. Bir de yağmurda.

Bir kız kardeşler destanı, yalınından. Hiç biri bir diğerine benzemez kızların. Hele biri var ki  hiç kimselere benzemez. Benzese benzese ASİ Nehri’ne benzer ancak. Ters akar Asi. ASİ’ye de ters akar gibi görünse de dıştan bakınca içi düz akar.

Bir toprak hikayesi ki kaç ata evveline dayalı. Diplomalar bile gömülür o topraklara. Avukat diploması, veteriner diploması. Göz kırpmadan. Toprağa el değince, ayak basınca, yüz göz toza toprağa bulanınca ne okumuşluk kalır ne zenginlik ne İstanbulluluk. Toprağın doyurduğu karınlardır; ama bu topraklar da ruhları doyuran gıdadır.

Bir sevda, saf, arı, kalıcı. Hiç olmayacak iki yürekte üstelik. “Düşmanlık”, “kin”, “nefret”, “öç” sözcüklerinin anlamlarını,  bir anda  zıt anlamlılarına çevirir. Hemen filiz verse de hemen açmaz çiçeği bu sevdanın. Evirir çevirir kader o  çizgiyi. Düze koyana, hale yola sokana kadar.

Her duyguda kıvranan insan yürekleri bir de… Kızsa da , kan ağlasa da sonunda bir sinede attığını unutmaz onların hiç biri. Umutlanırlar da. Umut da verirler iyiliklere açılan  enginlere. Arada içi kor dolu, kapkara olanları da çıkar. Ama yürekler hep insana yaraşır şekilde atar o çiftlik yolunda.

Bir selam, kırlara, kır çiçekleri renginde, kır çiçekleri kokusunda. Ovalara. Dağlara bayırlara. Efsanelere, tarihe. Mimariye, yemeklerin hasına. Medeniyete. 71 kere. ASİ adında.

(Her hakkı saklıdır)


Ayşei Yasemin YÜKSEL (Acemi Demirci), 21.05.2014


 @AcemiDemirci


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder